dimarts, 26 de gener del 2016

Tallers XIC a les entitats del barri


Al llarg d’aquesta 5a edició del XIC, a banda dels assajos i els tallers de creació, hem fet tallers a diverses entitats del Poble Sec, per fer arribar el XIC al màxim de gent del barri! 

La Bibliomusicineteca va obrir les seves portes al desembre per a fer un cinefòrum del documental de la 4a edició del XIC: "XIC  2014. Art comunitari, interculturalitat i patrimoni". Va ser un esdeveniment obert als participans de totes les edicions del projecte, així com als veïns i veines del barri i la ciutat. Després del visionat, es va generar un ambient proper i agradable, on vam parlar sobre les experiències de participar al XIC i sobre els valors que es promouen al treballar entorn la convivència intercultural.



 Cinefòrum a la Bibliomusicineteca
Fotografia: Rafael Rodríguez


En altres entitats del barri hem fet tallers "a domicili" sobre la temàtica d'aquesta edició: la convivència intercultural, vinculada a la història del barri i de les persones que l'hem habitat. Els tallers tenen dues fases: en primer lloc, veure i reflexionar juntes entorn el documental de la 4a edició del XIC, per apropar-nos a l'art comunitari i a la convivència intercultural en el present i el passat. En les següents sessions, fem el taller de plàstica “Fils de Vida” o “Caixes de Vida”, vinculant les diverses històries familiars i personals de les participants amb la història i el present del barri, i el seu caràcter multicultural. 

Entre els mesos de novembre i desembre, han gaudit dels tallers "a domicili" tres entitats del barri: la Llar Montjuïc, l'Espai Infància i l'Escola Mossèn Jacint Verdaguer. 

La Llar Montjuïc de la Fundació Hospitalitat, que treballa amb persones amb síndrome de Down, ha pogut participar d’aquesta experiència, acompanyada d'un taller d’expressió corporal al ritme de la música!

Taller Caixes de vida amb els joves d'Espai Infància.
Fotografia: Rafael Rodríguez
Els nens i nenes d'entre 10 i 12 anys de l’Espai Infància, van acompanyar el visionat del documental amb algun exercici d’expressió i teatre, on van perdre una mica la vergonya i van descobrir que tots i totes sabem fer teatre!  A la segona sessió, van dissenyar col·lectivament una caixa decorada al seu gust, on guardar dibuixos que simbolitzaven de manera plàstica les seves històries familiars i personals, mentre les explicaven a la resta del grup. D'aquesta manera, vam poder parlar entorn la convivència intercultural del barri i la seva història, des de la seva pròpia experiència.

Els nens i nenes dels 4 grups de 1r i 6è de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer també han pogut participar d'aquests tallers, on han conegut una mica més què és el XIC, i fins i tot alguns i algunes s’han animat a participar en el nou espectacle! En les properes sessions de gener i febrer, experimentaran el taller “Fils de Vida”, on a partir d’objectes d’un valor i significat especials per als infants, les seves pròpies històries personals i familiars seràn les protagonistes. D’una manera dinàmica i plàstica, el procés acabarà en una instal·lació de tots els Fils de vida a l'escola, creant una peça artística coral que parlarà de la convivència en la diversitat al barri.  A més, estem formant les mestres en el funcionament del taller, per a que puguin compartir aquesta experiència amb la resta d’alumnes de l’escola.

Aquesta setmana iniciarem una nova tongada de tallers "a domicili" amb la gent gran de la Residència Pare Batllori. Esperem apropar-los així al món del XIC i compartir i aprendre molt de la seva experiència! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada