Què és?

Creació XIC és una iniciativa d’art comunitari que persegueix la millora de la convivència a través del treball col·laboratiu i en xarxa, entre veïns, veïnes, entitats i organitzacions d'un territori, amb l’objectiu comú de crear un espectacle, ja sigui de carrer i/o de sala.

El XIC (Xarxa, Intercanvi i Creació) neix al 2011 al barri barceloní de Poble Sec, amb l’objectiu de celebrar el cinquè aniversari del Pla Comunitari Poble-sec amb una rua de carrer. El projecte s’ha repetit anualment, creixent progressivament a nivell artístic i organitzatiu, amb la creació en cada edició d’un espectacle diferent. Totes les activitats són gratuïtes. Actualment, el projecte és impulsat per la cooperativa Art&Coop i es desenvolupa simultàniament en dos territoris de la ciutat: el barri de Poble Sec i entorn, on es realitza la vuitena edició, i el districte de Sant Martí, amb la seva tercera edició.

Objectius

  • Fomentar la participació ciutadana i els vincles entre entitats i persones, creant xarxa i cohesió al barri.
  • Generar espais de convivència en la diversitat, en el sentit ampli del terme: intercultural, intergeneracional, de gènere, socioeconòmica, etc.
  • Detectar les dinàmiques de l’entorn i reflexionar crítica i activament sobre aquestes.
  • Democratitzar la cultura, d'una banda donant accès als processos creatius a persones que generalment no en tenen i, de l'altra, ocupant amb art comunitari equipaments culturals de la ciutat.
  • Realitzar un espectacle artístic de qualitat, mitjançant la creació col·lectiva.

Metodologia

El projecte treballa sobre la creença que les arts faciliten el desenvolupament positiu dels individus i col·lectius. Des d’aquest punt de partida, es promouen diversos nivells de participació artística que giren entorn un centre d’interès escollit per les participants, una temàtica social i propera. Les activitats són gratuïtes i adaptades a les necessitats de cada col·lectiu.El procés de creació dura diversos mesos i culmina amb la presentació de l’espectacle de carrer i/o sala.
La metodologia concreta de cada edició varia segons elements estratègics i contextuals, però sempre segueix la mateixa estructura:
  1. Diagnòstic col·laboratiu de necessitats i interessos.
  2. Elecció del centre d’interès i creació dramatúrgia de l’espectacle.
  3. Programació i difusió dels tallers artístics i del grup motor.
  4. Realització dels tallers per temàtiques (plàstica, teatre social, percussió...).
  5. Assajos comunitaris de l’espectacle.
  6. Realització de l'espectacle.
  7. Trobada d’avaluació amb totes les persones implicades en el procés.
Fases transversals del procés de creació.
  1. Direcció i producció artística.
  2. Audiovisual: fotografia i documentació del procés.
  3. Avaluació continuada i acompanyament als individus i grups.
  4. Gestió dels recursos humans i econòmics.

Grup motor: Es reuneix setmanalment per crear, organitzar i assajar l'espectacle, amb l'acompanyament de professionals de les arts i la gestió cultural. Aquests tallers de creació i assaig són oberts a totes les persones del territori. En algunes edicions s’ha organitzat més d’un grup motor per la dimensió del projecte.
Tallers a les entitats: De forma paral·lela a les sessions del grup motor, es programen tallers artístics vinculats al procés de creació, que es realitzen en diverses entitats del barri, adaptant la proposta a cada col·lectiu. Aquests tallers nodreixen la creació de l'espectacle i permeten que el projecte arribi a un públic més ampli (escoles, residències, centre oberts, casals, etc.). Les persones que participen en aquests tallers són convidades a actuar en l'espectacle o assistir com a públic.

Premis i reconeixements

  • L’any 2012, l’Ajuntament de Barcelona i el Consell Municipal d’Associacions van reconèixer l’èxit de Rua XIC amb el primer Premi Barcelona Associacions
  • L'any 2016, el projecte rep el segon premi Federico Mayor Zaragoza (UNESCO), en la categoria social-cultural, per la seva trajectòria. 


Si vols seguir l'actualitat del projecte, subscriu-te al blog a la columna dreta (Seguiment per correu). 

Si vols saber més de les passades edicions del projecte, fes clic aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada